Boek Stof voor durf-het-zelvers


In de zomer van 2012 kreeg ik de kans om mijn ideeën in een naaiboek te gieten.
Samen met Lies werkte ik maandenlang aan Stof voor durf-het-zelvers.

De naam van het boek is niet zomaar gekozen.
We willen onze lezers aanmoedigen om zelf te durven beginnen met naaien, zelf te durven anders denken, en zelf beslissingen te durven nemen.
De voldoening achteraf is de mooiste beloning.

Omdat wij zelf leerden naaien via stappenplannen met foto's
kan je bij elk project uit ons boek een uitgebreide handleiding vinden voorzien van beeldmateriaal.

In het boek vind je projecten met en projecten zonder patroon.
Zowel kleding als tassen en dingen.


We geven bij elk project tips om het net iets anders te maken, op een creatieve manier aan te pakken.© oeyenenwinters


Heb je iets gemaakt uit ons boek? Wil je het graag delen met de rest van de wereld?
Laat maar zien in onze flickr-pool.


Wil je graag een gesigneerd exemplaar?
Stuur dan een mailtje naar emmaenmona@gmail.com


Eens zien wat ik maakte uit eigen boek?
Klik dan hier.

83 opmerkingen:

 1. Wie had het boek gewonnen op 18/12? Ik heb zelf geen eigen blog en ben er geen 100% mee vertrouwd, dus het zou goed kunnen dat ik het gewoon niet heb zien staan, maar het zou wel een mooi kerstcadeau zijn! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was iemand anders, Davina. Ze heeft haar boek al. Sorry!

   Verwijderen
 2. Heb het boek net een week geleden gekocht .. heb al veel gelezen en zo een leuk boek.! volgende week begin ik aan een jurkje
  veel succes
  karoline
  en proficiat met je super leuke blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb het boek deze week cadeau gekregen, daarbovenop gaf de schenker mij ook een eigengemaakt patroontje van een jurkje (dochterlief heeft nog maar maatje 62). Wel, dat eigengemaakt patroontje had nooit zo goed gelukt zonder jullie boek! zo duidelijk dat jullie alles uitleggen! Nu staat de pilotenmuts op het programma voor mijn zoontje, een extra muts komt dezer dagen zeker van pas!
  Dit is dus vanaf heden mijn naai-bijbel! Dank u!
  Wanneer komt het volgende boek?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo!

  vraagje: ik wil graag het vlinderdeken, maar zou ik de binnenkant ook met fleece kunnen maken? Nicky velours zegt me niet zoveel eigenlijk :)

  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Elena,
  Nicky velours zal veel meer rekken. Fleece zal gemakkelijker stikken. Beiden kunnen, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi,boek ligt hier ook al een tijdje.Maar mijn vraag is,kan ik die jurkjes ook met knoopjes op de rug maken ipv met een rits?En hoe begin ik er dann aan?Alvast bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi,boek ligt hier ook al eventjes.Maar heb vraagje over de jurkjes,kan ik deze ook maken met knopen op de rug of schouders ipv met een rits en hoe begin ik er dan aan?Alvast bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Kimmik,
  Dat kan zeker! Teken bij het achterpand extra naadwaarde. Bekijk hoe groot de knoopjes gaan zijn en laat je leiden door de diameter van de knoopjes om extra naadwaarde bij te rekenen. Je kan dan het bovenstukje voorzien van voering en daarbij ga je tewerk zoals beschreven in het boek. In plaats van een rits in te naaien, stik jij de voering en buitenstof aan elkaar. Daar kan je nadien knoopsgaten op naaien.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb net 3 naailessen bij KVLV achter de rug en heb net jullie boek gekocht om een jurkje voor mijn dochter te maken. Nu nog alle materialen bij elkaar harken en we kunnen eraan beginnen !!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sinds gisteren ben ik ook de trotse eigenaar van het boek. Ik ging het echt niet kopen, ik ging wachten tot mijn verjaardag, ... Maar gisteren had ik een foert-moment en ben ik speciaal naar De Standaard gereden!

  Ik had een vraagje over de stoere jongensmuts. Welke stof heb jij aan de buitenkant gebruikt?

  Groetjes enne ... chique boek!
  Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kim, voor de blauwe muts gebruikte ik gewoon een stevig linnen. Ik koos die stof omdat ze een mooi kleurtje heeft. Dat kan met elke andere stof, hé. Veel plezier met het boek!

   Verwijderen
 11. Hallo, gisteren je boekje gekocht en direct eerste jurkje proberen te naaien. Dochterlief had een mooi stofje uitgekozen en met volle moed begon ik eraan. na dat ik las dat jullie ook zonder ervaring en met hulp van internet er ooit aan begonnen zag ik het helemaal zitten. Ik ben een paar maand geleden begonnen met probeersel te maken. Ik kocht het boekje allemaal rokjes en kocht naaimachientje en stof en heb al paar mooie en minder mooie rokjes in elkaar gekregen;)
  Nu uw eerste kleedje, na wat gesukkel zat het in elkaar! Supertrotse mama zat hier:) Het was al wat minder toen dochterlief het paste. Net iets te klein...Beetje heel strak rond de armpjes, ik heb dit nog proberen wat a la improvisatie op te lossen maar toen was het helemaal verprutst. Bovenstukje eraf gehaald, elastiek ering en van haar mooi stofje heeft ze nu een rokje:)
  Nu bezig aan poging nummer twee, maatje groter en ik ben heel benieuwd naar het resultaat, ik hou je op de hoogte,
  in ieder geval, SUPERBOEKJE!!! Proficiat

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hoi,

  ik maakte al een paar dingetjes uit jullie boek en één voor één zijn ze super. Nu wil ik graag de omkeerbare top maken voor mijn dochter maar vroeg mij af of jullie die maakten uit tricot of niet. Ik kan het niet goed opmaken uit jullie boek maar is wel belangrijk, zou niet graag hebben dat haar hoofd er niet door kan :-)

  groetjes nele

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Al twee hoodies klaar, gaat héél vlot, echt maf om te zien dat je op één twee drie een trui uit je machien kan toveren! Merci!
  Alleen de mouwboordjes krijg ik er ab-so-luut niet aan met de overlock hoor, hoe doe je dat???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom lukt dat niet? Ik maak eerst een koker van de mouwboord en stik die dan vast aan de mouw.

   Verwijderen
  2. Tja, waarom lukte het niet? Het ging gewoon niet, punt. Ik zat vast, wist niet goed hoe ik mijn stof moest leggen en ik kreeg de mouwen er gewoon niet aan met de overlock... Dan maar opgelost met een gewone rechte steek en daarna de randjes gezigzagd. Van dit antwoord werd ik helaas niet veel wijzer, met wat hulp van iemand anders lukt het nu gelukkig wél. Je antwoord was misschien niet zo bot bedoeld, maar 't kwam niet echt hulpvaardig over hoor... Toch bedankt!

   Verwijderen
  3. Hoi Kim,
   Het was inderdaad niet slecht bedoeld. Al is het moeilijk in woorden uit te leggen hoe dit werkt, hé. Ik kan het best uitleggen met foto's of in het echt van persoon tot persoon.
   Ik ben blij dat je geholpen bent!

   Groetjes, Griet

   Verwijderen
  4. Ik klonk op mijn beurt ook niet al te vriendelijk in mijn vorige reactie, zie ik nu ik het nog eens opnieuw lees... Sorry hoor! 't Is inderdaad niet gemakkelijk uit te leggen in woorden. Fijn dat jullie de moeite nemen om al die "rare" vragen van beginnende stiksters te beantwoorden!
   Groetjes,
   Kim

   Verwijderen
 14. Hey,
  Ik ben volop bezig met het maken van het jurkje met kraag, maar zit in de knoop.
  Hoe moet ik die kraag eraan naaien? Gisteren hebben we met 5 zitten zoeken, maar we zijn er niet uitgeraakt.
  Jullie spreken over 3, 5 cm van de rand en dat de rechte kanten opeen liggen, en dan stikken op 1 cm. Over dit stukje gaat het. En uit de tekening kunnen we het niet afleiden. Helpen jullie mij uit de nood? Merci he!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi hoi!
   Je wilt bekomen dat de rechthoekige strook gerimpeld wordt vastgenaaid op 3cm van de bovenste naad.
   Daarvoor teken ik eerst een lijn op 3,5 cm van de bovenste rand. Ik leg de gerimpelde strook ondersteboven dus met de goede stofkant naar beneden tegen de getekende lijn. Je flapt het kraagje dan terug naar beneden en het stiksel zit er onder weg. Dat is de bedoeling. Als dit niet duidelijk is, mail dan naar mijn emailadres.

   Groetjes, Griet

   Verwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi,ik heb nog een vraagje.kan ik mits kleine aanpassing de kleedjes ook maken met knopen op de schouders ipv rits in de rug?heb mijn hoofd er al over gebroken,maar lukt niet echt.of lukt het dan niet om kleedje aan en uit te krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Griet, ik waag me momenteel aan de jurk met ronde kraag. Ik werkte nog nooit met een beleg. Ik voerde tot hiertoe al mijn jurkjes. Hoe doe ik dat met een beleg? Ik vind het niet terug in het boek. Op het patroonblad vind ik ook geen beleg. Kan je dit iets verduidelijken? Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nele,
   Bij die jurkjes knip je de ronding dubbel. Dat gebruik je als beleg.
   De rest van de jurk is niet gevoerd.
   Ik hoop dat je met de foto's en werkbeschrijving toch zal slagen in het afwerken van een mooie jurk :-)
   Dit is de moeilijkste van het ganse boek.

   Verwijderen
  2. De ronding dubbel knippen wat wil dit zeggen? Knip ik dan bv 2 cm naadwaarde eraan en leg ik dit om of knip ik dit echt apart. Hoe breed moet dit dan zijn? Dit jurkje is echt een uitdaging, maar het gaat lukken ;-)

   Verwijderen
  3. Hoi Nele,
   Niet meer naad tekenen dan je gaat gebruiken, anders krijg je een veel te brede kraag en dat zal niet mooi zijn. Ik bedoel dat je op het patroonblad twee ronde stukje zal vinden. Eentje voor het voorpand, dat leg je op de stofvouw en eentje voor de rug. Dat moet niet op de stofvouw.
   Je knipt het stuk voor vooraan twee keer uit. De stukjes voor de rug heb je dan vier keer. Go go girl!

   Verwijderen
  4. Hoi Griet, hopelijk laatste maal;-) De kraag dubbel dat snap ik, maar hoe werk ik de armsgaten netjes af als je de jurk niet voert? Dat bedoelde ik met beleg. Mss niet duidelijk van mijn kant.

   Verwijderen
  5. Aha! Wel, je kan voor en achterpand aan elkaar naaien en dan het armsgat omzomen. Daar moet je wat meer naadwaarde voor voorzien, of je kan een stukje van het voor-en achterpand extra knippen en dat vaststikken aan de naad en naar binnen vouwen en vaststikken. Volgens mij staat dat stukje getekend op het patroon van voor -en achterpand. Niet apart.

   Verwijderen
  6. Thanks. 't Is duidelijk nu! Bedankt! Het resultaat volgt snel. Het communiejurkje is ondertussen ook af en het is prachtig. Een toppertje. Vooral het kraagje oogst succes. groetjes Nele

   Verwijderen
 19. Hoi Griet,
  Een vraagje.
  Ik begon gisteren aan het omkeerbare topje en het patroontje is ook echt wel 'top' vind ik! Alleen zit ik vast. Ik deed alles zoals er stond in het boek. Maar nu zit ik met de onderkant in de knoei. Binnen en buitenstof moeten nog aan elkaar van voorpand en achterpand. Als ik het binnenstebuiten keer en dan vaststik en laat een keergat uiteraard, dan kan ik het niet meer omkeren. Wat doe ik daar verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een moeilijke vraag om van op afstand te beoordelen of uit te leggen. Als je jouw keergat groot genoeg laat, zou je alles er moeten kunnen doortrekken. Ik heb een fotohandleiding gemaakt met een peuterjurkje en dat is net dezelfde werkwijze. Misschien kan dit je helpen!
   http://emmaenmona.blogspot.be/2012/12/de-onomkeerbare-omkeerbaarheid.html

   Verwijderen
 20. Hey Griet,

  Ik heb jullie boek ook al een tijdje geleden gekocht en wil nu graag de jurk met ronde kraag maken. Nu zit ik al in de knoop bij het tekenen van mijn patroondelen. Er staan namelijk twee delen 9F op (een rokdeel dat 9F heet en een achterpand dat ook 9F heet) Welke delen heb ik precies nodig om deze jurk te maken? 9A, B, E en F, maar welke F dan? Waarschijnlijk ligt het aan mij hoor, maar vraag het toch liever dan al vanaf het begin te sukkelen ;-)
  Groetjes Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 21. En nog een kleine aanvulling op mijn vraag, de ene 9F gaat tot maat 134, de andere tot 140! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hey Griet
  Hier ook een vraagje. Ik ga ook het jurkje met ronde kraag maken. Maat 140 al daar men dochter al 137cm is. Maar ze is erg smal. Nu het probleem is het bovenstuk voor en achter loopt maar tot 134 de rest echter tot 140. wat moet ik daarmee doen? ik moet patronen 9 A B C D G overnemen

  Groetjes Elke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb het plooirokje uit jullie boek gemaakt en het is ineens ook de eerste post op mijn eigen blog: compagnie-m.blogspot.be
  Bedankt voor het leuke patroon! M.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoj Griet,

  Ik ben ook fiere eigenares van jullie boek! Na al die kleedjes en rokjes volgt hier een kussen-vraag! :) Ik ben begonnen aan het piramide-kussen, maar ik zit vast bij het gedeelte 'neem het midden van de vierkanten en trek uit elkaar en stik de overeenstaande naden aan elkaar' ik zie de vorm van de piramide niet echt ontstaan bij het uit elkaar trekken van de vierkanten en zie dus ook niet goed welke naden ik aan elkaar moet stikken... Zou jij mij een tip kunnen geven hoe ik hier 'het licht' kan zien? :)
  Alvast bedankt!

  Groetjes Wtje

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo,

  ik heb van sinterklaas een naaimachine gekregen en ben sindsdien heel ijverig bezig geweest. Naast rokjes en handtassen van oude jeansbroeken en nieuwe gordijnen, heb ik uit jouw boek al de kaptrui en het gewone rechte basiskleedje gemaakt. Dankzij de mooie foto's en de heldere uitleg is dit voor een leek als ik goed gelukt. Ik heb alleen 1 probleemje met het kleedje. Bij zowel mijn jongste als mijn oudste dochter spant het bovenstukje verschrikkelijk onder de armen. Een maatje groter is geen oplossing want de rest van het bovenstukje zit al redelijk los.
  Weet jij hiervoor een oplossing? Of weet jij wat ik fout gedaan zou hebben?
  Bedankt voor je antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoj Griet,

  Ik ben ook fiere eigenares van jullie boek! Ben begonnen met het piramide-kussen, maar zit vast bij het deel waar je het midden van de vierkanten uit elkaar moet trekken.. Ik zie er geen piramidevorm door ontstaan en zie dus ook niet welke overeenstaande naden ik aan elkaar moet stikken.. Zou jij mij soms een tip kunnen geven waardoor ik 'het licht' terug zie? :)

  Alvast bedankt!
  Weetje

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hallo,

  Ik heb net een kaptrui gemaakt, dat ging vrij vlot, maar ik heb geen overlock en zit nu met een lelijke binnenkant: suggesties?
  Ook ben ik aan het kleedje begonnen, twee maal herbegonnen omdat de stof verkeerd trok aan de hals en de mouwen ondanks nauwkeurig meten en knippen, ik kreeg de suggestie om knipjes te maken in de naad; hebben jullie dat ook zo gedaan? Ook krijg ik de bovenkant van de schouders ondanks strijken niet echt plat na het keren, blijft zo wast bol staan.
  Heel leuk boek voor de rest, heel duidelijke patronen en mooie uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Griet

  Ik zit nu al een uur of 2 te turen, te plooien, te wringen aan een rokdeel voor een jurk uit jullie boek. Het rokdeel (8D jurk plooirok) is bovenaan voorzien van een lijntje met daarbij een pijltje. Ik veronderstel dat dit de plooilijn is. Maar als ik het plooi op deze lijn, is de taillelijn niet meer mooi rond, maar met een kap in. Hoe moet ik dit oplossen? Moet ik gewoon op gevoel plooien of sla ik de bal hier totaal mis?

  Groetjes
  An

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die snap ik ook niet, ik wacht ook op een antwoord...

   Verwijderen
  2. Dit is erg moeilijk uit te leggen in woorden. Vandaar dat er geen reactie kwam. Ik zou je dat moeten kunnen tonen, maar je vindt vast wel iemand in jouw buurt die je kan helpen.

   Verwijderen
 29. Hallo allemaal,

  sedert afgelopen weekend ben ik ook de trotse eigenaar van het boek.
  Enkele praktische vragen:
  1) ligt het aan mij maar vallen de maten van de patronen klein uit? ALs ik een patroon van een 92 op een huidig kleedje van mijn dochter leg (en ze is 13 maanden) komt dat ongeveer hetzelfde uit...
  2) ik heb geen overlock. Welke steek gebruiken jullie in de plaats?

  Groetjes,
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Charlotte, meet het buikje van de dochter op en baseer je op die maat om een patroon te kiezen.
   Zonder overlock lukt het ook, je kan dan de randen best afwerken met een zigzagsteek. Of knippen met een kartelschaar.

   Verwijderen
  2. Dag Griet (of Lies? :),

   bedankt voor de hulp!
   Misschien een hele stomme vraag maar weten jullie waar ik terecht kon om met tricot te leren stikken. Ik heb al vernomen dat een tweelingnaald daarvoor nodig is dus ik vermoed dat ik deze kan verkrijgen bij Veritas maar zijn er nog andere tips? Of moet ik het er gewoon op wagen ? :)

   Verwijderen
  3. Kijk eens op de blog van mamasha. Ze heeft een heel lang blogbericht geschreven over werken met tricot.
   Een tweelingnaald hanteren valt reuzemee, hoor.
   Gewoon rekening mee houden dat die heel fragiel zijn en gemakkelijk breken. Proberen is de beste leerschool. Maar als je dat wilt, dan kan je les volgen zoals bij "Gemaakt".
   Groetjes, Griet

   Verwijderen
  4. Bedankt voor de hulp! Ik neem zeker eens een kijkje.
   Tot slot, zou je weten waar ik een blinde ritsvoet kan kopen voor op een toyota naaimachine?
   Groetjes,
   Charlotte

   Verwijderen
  5. Ik denk dat je best een via google zoekt op naam van jouw machine. Of eens in een naaimachinewinkel zoals Mertens in Melle binnenstappen. Ze helpen je wel verder!

   Verwijderen
 30. Ik heb hem gisteren gekregen als vervroegde moederdagcadeau en ben er superblij mee!Prachtig boek en alles zo duidelijk! Mijn handen kriebelen om te beginnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Dag Griet,

  ik heb een blinde rits voet gevonden in Veritas en mijn eerste kleedje uit jullie boek is een feit! Ik ben er echt zo blij mee! Ook handige tips achteraan ivm bevestigen paspel enzo... Er zit hier een gelukkige mama! Ik heb aan het kleedje een cirkelrokje genaaid en daarvoor heb ik mij gebaseerd op de uitleg van Mme Zsa Zsa voor het naaien van een cirkelrokje. Blijkt dat ik telkens wat stof teveel gehad als ik het rokje aan het bovenstukje wilde naaien en dus eigenlijk plooien moest innaaien. Is dat normaal, denk je?
  Groetjes,
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Dag Griet,

  Ik wil dolgraag aan een eerste jurk beginnen, maar ik twijfel al bij het overtekenen van de patroondelen... Overal 1 cm naad, is dat dan ook aan de kant waar de rits moet komen? Zowel op het bovenstuk als bij het rokdeel?

  Bedankt!
  Nele

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nele,

   Dat klopt. Ook waar de rits moet komen.
   Succes!

   Verwijderen
  2. Waw, zo'n snelle reactie! Superhard bedankt!

   Verwijderen
 33. Dag Griet

  Ik loop helemaal vast bij de omkeerbare top. Stap 5 zorgt voor de soep. Wat bedoel je met 'leg de schoudernaad open'? Ligt dan de goede of verkeerde kant van de top naar boven? Vond een handleiding voor een omkeerbaar kleedje op je blog, maar zie het nog niet. Stikte een armsgat dicht, en nu lijkt mijn halsopening verdwenen... O jee, help? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maja,
   Ik heb dat op mijn blog nog eens uitgelegd in het omkeerbare jurkje. Kijk eens op de pagina Griet legt uit.

   Succes!

   Verwijderen
 34. Hoihoi
  Ik heb voor moederdag je boek gekregen!! Supertof!
  Nu wil ik het vlinderdekentje graag maken,maar de buitenstof is dit katoen of tricot of kan het beide??
  Alvast bedankt voor het antwoorden!!

  Groetjes Margrietha

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik vind de uitleg bij de omkeerbare top niet heel duidelijk. Ook jammer dat het witte stof op een witte achtergrond is, zodat de foto ook niet echt hielp. Dankzei het omkeerbare jurkje bij 'Griet legt uit' is het toch gelukt. Mercikes!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hallo!

  De kaptrui hebben we nu al een aantal keer geprepareerd, nu is het de beurt aan een kleedje. Ik heb gekozen voor de jurk met de ronde kraag. Daarvoor heb ik patroon 9 nodig ... Patroon 9 A,B,C,D,G ... maar hier zit ik even vast ... patroon G? Staat niet op mijn patronenpapier.
  Ook het belegdeel voor onder de arm zie ik nergens. Simpel om het zelf te tekenen ?
  Allesinds vind ik het een topboek!

  Super groet,
  Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Vraagje: is de omkeerbare top in jullie boek uit tricot gemaakt of uit een katoentje? Ik wilde eraan beginnen maar ik vroeg me plots af of het wel kan in katoen mits er geen rits inzit. alvast bedankt voor je antwoord. Annelies Vandervelpen

  BeantwoordenVerwijderen
 38. hey, ik kreeg jullie boek net. Er staan leuke dingen in maar ik mis wel telkens hoeveel stof je nodig hebt om het te maken. Hebben jullie daarvoor een leidraad?

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ik wou aan de kaptrui beginnen, maar in het boek staat vermeld dat die met de overlock ineen gestoken wordt. lukt het ook met een jersey of tricotnaald op een gewone naaimachine, en dan de randjes afwerken met een zigzagsteek?

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Els, dat zal zeker lukken!
  Kim, teken het patroon over van wat je wilt maken en pas het eens op jouw lap.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hoi,

  ik heb hier en daar navraag gedaan maar jullie boek is blijkbaar nergens meer te verkrijgen? Heeft u een idee waar dit nog te koop zou zijn, of vanaf wanneer terug. ben recent door de naaimicrobe gebeten :-) en jullie boek lijkt me echt een must voor beginnelingen zoals ik.

  Vriendelijke groeten,

  Virginie Verstraete
  vivpmg@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 42. I would love to purchase your book! I live in the States, but I have a sister who lives in Switzerland. Where can I get it? I assume it's in Dutch. Would I still be able to follow through pictures to sew, since I don't speak Dutch.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Joepie! Kaptrui gelukt!! Alleen een klein probleem: ik gebruikte al een maat groter en het (grote) hoofd van mijn zoon kan er maar nipt door. :( en nu zag ik hier je blogpost van de kaptrui maal twee.....ohhhh zo mooi die met die rits, en dat is de oplossing voor mijn zoontje!! Dus wou ik eens lief vragen of er een klein beetje meer uitleg bijkan...want met de mouwen dichtstikken voor je het keergat sluit heb ik vrees ik niet genoeg... En hoe doe je dat dan met die kap, want die kruist toch vooraan? Help??!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hallo
  Na wat leuke rokjes vr de meisjes te hebben gemaakt, wil ik nu een kaptrui voor mijn man maken. Al veel gezocht maar nog geen patroon gevonden. Dan maar op basis van een eigen trui. Voor en achterpand zijn al aardig gelukt, maar hoe begin ik aan die mouwen?
  Hebben jullie mss tips? Zou zo tij zijn.
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Hallo
  Ik ben bezig aan het vlinderdeken, zit helemaal ineen maar binnestebuiten en nu krijg ik hem niet gekeerd. Ik heb een keergat gelaten aan de bovenkant van de voetenzak, maar als ik wil keren steek ik eigelijk heel het deken in de voetenzak. Waarschijnlijk heb ik iets verkeerd gedaan. Kan er iemand mij helpen?
  Groetjes,
  Mira Vandermeiren
  mira_vandermeiren@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 46. zelfde probleem hier...

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Hallo, even een vraagje over het kleedje met ronde kraag.
  Ik moet hier patroondelen 9 A,B,C,D en G overnemen, maar G vind ik dus niet direct terug op mijn patroonblad??

  Groetjes
  Kelly

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Hoi, ik wil graag het boek kopen maar wil eerst toch weten tot welke maat de patronen gaan (kinderen zijn al wat groter hier mt146 is het kleinste) staan die maten er ook in ? of een manier om ze te vergroten ?
  groeten Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Hallo,
  als beginnende naaister begon ik vol goede moed aan het vlinderdeken voor mijn metekindje. Ik heb het patroon een beetje aangepast zodat ik aan de kap geen elastiek heb maar ook daar met twee velcrotjes ga werken. Maaaaar, ik zit een beetje vast. Kan iemand mij helpen? Hier is wat ik tot nu toe gedaan heb (ik denk dat het juist is maar kan ook zijn van niet :( )

  Ik heb de voetenzak van de badstof rechts op rechts gelegd met de vlinder en gestikt tot aan de pijltjes van op het patroon. Dat het ik ook gedaan met de buitenstof, een katoenen stofje.

  De vlinders liggen nu met de rechtse kanten op elkaar en de naden van de kap en van de voetenzak liggen mooi op elkaar. Ik zou nu eigenlijk de twee vlinders op 1 cm van de naad moeten vaststikken en een gat moeten laten om te keren.

  Wat er op de tekening staat komt niet overeen met hoe het er hier bij mij uitziet dus ik ben wrschlk verkeerd... Er staat bovendien dat ik bovenaan de voetenzak een gat moet laten om te keren maar de bovenkant van de voetenzak zit toch tussen de twee vlinders...

  Ik ben echt nog maar een paar maanden bezig met naaien dus mijn excuses als mijn vragen een beetje stuntelig klinken.
  Ik hoop echt dat iemand me kan helpen want ik vind dit zo een leuk projectje!!!

  Alvast bedankt!
  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Nathalie,

   ik ben momenteel ook bezig met het vlinderdeken en ik heb hetzelfde probleem zoals jij omschrijft.
   De 2 vlinders liggen met de goede kanten op elkaar, maar doordat de voetzak een naad heeft (van 2cm), lijkt het precies alsof ik stofoverschot heb daar waar de zijkant van de voetenzakken en de vlinders in elkaar overlopen. Hoe heb jij dit opgelost?

   Groetjes,
   Caroline

   Verwijderen
 50. Hallo,

  Ik heb de kaptrui uit jullie boek gemaakt, patroon maat 104 voor een drie jarige. Op zich heel geslaagd, alleen past m'n kleinzoon er niet in, wat jammer is.

  Mijn vraag: welke stof is beter geschikt dan sweaterstof die ik gebruikte? Is het patroon eerder geschikt voor een katoentje met lycra??
  Tailleren al jullie patroontjes, ook de jurkjes erg klein?

  Alvast bedankt voor een antwoord!

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 51. weet er iemand hoeveel stof je voor een 110 nodig hebt? wil een polokleedje maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 52. er staan leuke modelletjes in het boek maar de uitleg is echt voor ervaren naaisters zeker niet voor beginners
  zo mis ik welke patroondelen bij welk jurkje past, ik mis ook een knipplan zo kan ik meteen zien hoeveel keer ik een patroondeel nodig heb, graag had ik ook een voor en achteraanzicht gezien van het te maken modelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Hallo,
  Ik wil graag de jurk met de cirkelrok maken. Ik kan dit deel niet op het patroonblad vinden. Waar kan ik deze wel vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Hoi!

  Ik vroeg me af of dit boek ook geschikt is voor mensen die willen leren naaien met een naaimachine en dus totaal nog geen ervaring hebben. :)

  Bedankt alvast voor je antwoord!

  Groetjes,
  Berdieke

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Bénédicte04 juni, 2014

  Ik heb mij onlangs ook het boek aangeschaft, stel mij alleen een vraag bij het jurkje op p 78. Volgens mij staat er geen cirkelrok op het patroon? Klopt dit? Er zit toch maar 1 patronenblad ih boek? Anders moet ik even terug aankloppen bij fnac.... Bedankt vr uw reactie

  BeantwoordenVerwijderen